Medieträning för lyckade intervjuer

Varje vecka lyssnar jag på Ekots lördagsintervju. Politiker, företagsledare och andra makthavare ställs mot väggen i en trettio minuter lång intervju. För många en fruktansvärd situation, men de allra flesta klarar sig förvånansvärt bra i den utsatta positionen. Varför? JO, medieträning och sen lite mer medieträning!

BIld av  engin akyurt  från  Pixabay

BIld av engin akyurt från Pixabay

Det är värt att upprepa några gånger, medieträning är nödvändigt för att lyckas i mötet med journalister. Nu kommer de allra flesta inte sitta i Ekots lördagsintervju, men alla typer av intervjuer och journalistkontakter kommer att bli bättre om du tränar.

Relevant och bra medieträning

Här är det dags att poängtera att medieträning inte handlar om att lära sig upprepa sitt mantra som en papegoja, som i det här klippet. Den typen av agerade stärker inte förtroendet för ditt budskap eller för dig som person. 

En riktigt bra medieträning förbereder dig inför en intervju, gör så att du känner dig tryggare och lär dig avvägningen mellan att svara på frågor och samtidigt förmedla ditt budskap när chansen ges. Med några ganska enkla övningar så kommer du kunna känna ett annat lugn när du möter en journalist i en intervjusituation.

Fyra snabba råd inför en intervju

Ska du träffa en journalist redan idag och inte har tid med en hel medieträning? Här får du fyra enkla råd inför intervjun.

 

1.    Tänk på att intervjun börjar direkt när du träffar journalisten och är inte slut förrän ni skiljs åt, det finns inget ”off the record”.

2.    Svara kort och koncist – spekulera inte.

3.    Be att få se citaten efter intervjun.

4.    Var trevlig – även om det är svåra och tuffa frågor så vinner du inget på att vara arg eller otrevlig.

 

Med dessa fyra steg är du en bit på väg. Behöver du och ditt företag hjälp med medieträning eller annan typ av kommunikationsrådgivning, kontakta mig!