Kriskommunikation - tre tips

Imorgon – den 4 juni – ska jag göra en föreläsning om kriskommunikation och mediehantering. Som vanligt ser jag fram emot att dela med mig av mina erfarenheter och komma med några enkla tips för att hantera krisen. 

Tre+tips+f%C3%B6r+kriskommunikation.jpg

För er som inte ska vara där så kommer här tre tips för att förbättra möjligheterna att lyckas med kommunikationen under en kris.

1.    Var förberedd – öva innan och ta fram bra checklistor

Att vara redo för en kris ger bra förutsättningar att klara av olika situationer. Självklart är alla kriser olika och behöver till viss del hanteras på olika sätt. Men det finns saker som du kan göra redan idag för att arbetet ska flyta bättre under kriser. Till exempel är en bra checklista med de första stegen du bör vidta under kriser ett bra sätt att få igång arbetet. Och genom att öva med checklistor kommer du känna en trygghet under nästa mediekris.

2.    Svara i telefonen

Inget, absolut inget, blir bättre under kriser om du slutar svara i telefonen. Det du åstadkommer genom att skjuta problemet framför dig är arga journalister, och det vill du inte ha under en kris. Även om du inte vet exakt vad som har hänt eller har svar på alla frågor är det ändå bättre att ta samtalen och berätta just det. Då signalerar du öppenhet och att du inte har något att dölja.

3.    Vidta åtgärder direkt

Har det blivit fel och du kan göra något åt det – gör det direkt. Är det något som gått sönder? Skicka personal och utrustning direkt. Har information läckt ut? Täpp till läckan och kontakta de som kan vara drabbade direkt. Om du gör något så finns det alltid något att berätta för journalisterna, och då blir hanteringen lättare. 

Vill du ha fler tips? Eller behöver du hjälp med att ta fram planer och strategier för att hantera eventuella kriser? Kontakta mig så kan jag hjälpa dig med allt det, och mycket annat.

 

Just nu så kan du anlita mig som strategiskt eller operativt stöd under sommaren. Läs mer om det i det här inlägget; Semesterlugn för presschefen.

Marcus Hartmann