Almedalen – att vara eller inte vara?

Vi är nu i mitten av sköna maj och det börjar bli hög tid att fundera igenom närvaron under Almedalsveckan. En del skulle nog till och med säga att det är lite i senaste laget, men det beror så klart på vilken ambitionsnivå och budget du väljer.

Almedalen.jpg

Almedalsveckan har under lång tid växt, och förra året var det inte mindre än 4 311 seminarier, paneldiskussioner eller andra offentliga programpunkter. Lägg till middagar, enskilda möten, privata mingel och andra liknande tillställningar så är det enkelt att dra slutsatsen att Almedalen är en viktig mötesplats. Beslutsfattare är där, politiker är där och företagen är där. Och självklart är kommunikationsbyråerna och lobbyisterna där. 

Almedalen krymper?

Även i år talas det om att det inte kommer att vara lika många som åker till Visby. Stefan Löfven har, återigen, aviserat att han inte kommer vara på plats och tala. När det inte är valrörelse är det inte så farligt att vara borta, och kanske är det en signal på att han börjar kratta manegen för sin potentiella efterträdare – Magdalena Andersson. Övriga partiledare verkar dock ha planerat att komma till Gotland och tala även denna sommar. 

Men oavsett partiledarnas eventuella närvaro det så verkar det som att antalet programpunkter i Almedalsguiden kommer att bli ungefär lika många som tidigare år. Enligt Almedalsveckans officiella hemsidan verkar anmälningarna av evenemang just nu ligga på ungefär samma nivå som förra året. Frågan är väl om antalet besökare kommer matcha antalet paneldeltagare. 

Närvaro i Almedalen

Grundfrågan då? Ska man eller ska man inte åka till Visby och ge sig in i Almedalens inferno första veckan i juli? Jag tycker definitivt att företag och organisationer ska vara närvarande. Det viktiga är att göra det med rätt förberedelser och rätt förväntningar. Som liten eller medelstor aktör är det svårt att få genomslag för ett seminarium eller paneldebatt i Almedalen. Då är det bättre att försöka få till bra möten, planerade eller spontana. Några enkla saker kan göra närvaron bättre:

Checklista för Almedalen

1.    Identifiera nyckelpersoner – vilka personer är viktiga för dig och din fråga?

2.    Förbered ditt budskap – vad vill du ha sagt och till vem?

3.    Kontakta nyckelpersoner – försök boka möten med de du vill träffa. Om det inte får tag på dem, se punkt 4

4.    Gå igenom Almedalsguiden – vilka ämnen vill du följa och var finns de personer du vill träffa? Även om du inte lyckats boka ett möte så kan det räcka med att byta några korta ord och sedan blir det enklare att få till en träff under hösten.

5.    Förbered frågor – ett sätt att synas och få ut sitt budskap är att ställa frågor från publikplats.

 

Vill du veta mer och få fler tips? Kontakta gärna mig, jag har varit där många gånger i olika roller och kan ge dig bra hjälp!